ΜΙΚΡΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Χρόνιο αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό (εφόσον αποκλειστεί σοβαρό νόσημα κυρίως σε καπνιστές και εντατικούς καταναλωτές αλκοόλ),είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε αλλεργία (χρόνια αλλεργική φαρυγγίτιδα),αλλά και σε προβλήματα που δεν έχουν φαινομενικά σχέση με την περιοχή όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ,η οποία βλάπτει φάρυγγα ,φωνητικές χορδές αλλά και μύτη.
΄΄Aυχενικός ίλιγγος ΄΄.Πολύ συχνά οι ασθενείς αποδίδουν σ΄ αυτόν τα συμπτώματά τους. Πρόκειται μάλλον για μια όχι και τόσο συχνή κατάσταση ,η οποία δε φαίνεται να επηρεάζει σοβαρά το σύστημα της ισορροπίας του ανθρώπου ,καθ ότι τα νευρικά ερεθίσματα που λαμβάνει το σύστημα αυτό από τον αυχένα είναι λιγοστά. Πρόκειται για αυχενικά άλγη και πιθανόν περιστροφικό ίλιγγο ,τα οποία εξαρτώνται από τη θέση του λαιμού. Η φυσικοθεραπεία βελτιώνει τα συμπτώματα όπως και η αγχόλυση επίσης.
Βραχνή φωνή η οποία παραμένει ως έχει πάνω από 3 εβδομάδες πρέπει να ελέγχεται λαρυγγοσκοπικά ,προκειμένου να αποκλειστεί κακοήθεια ,ειδικά σε καπνιστές και ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση αλκοολούχων ποτών.
Χαράς ευαγγέλια τώρα το καλοκαίρι για τους μικρούς μας ασθενείς με ΄΄υγρό στο αυτί΄΄ (εκκριτική ωτίτιδα),και εκείνους με χρόνια ρινίτιδα (αλλεργική και μη) ,καθ’ ότι τα θαλάσσια μπάνια επιδρούν ιδιαίτερα ευεργετικά στο βλεννογόνο της μύτης βελτιώνοντας τη ρινίτιδα και βοηθώντας έτσι στη γρήγορη απορρόφηση του υγρού από το αυτί των μικρών παιδιών.
Τέλος μια μικρή συμβουλή για εκείνους που μας φρόντισαν παλαιότερα και τώρα οφείλουμε εμείς να φροντίσουμε ,τους ηλικιωμένους. Τα ακουστικά βαρηκοίας δεν απευθύνονται σε κωφούς αλλά σε βαρηκόους ,οπότε η άποψη ότι ΄΄όταν η ακοή μου πέσει εντελώς τότε θα φορέσω ακουστικά΄΄, δεν είναι ορθή. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ακουστικά βαρηκοίας χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής απ΄ότι τα γυαλιά γι αυτό και η βαθμιαία χρήση τους και η επιμονή είναι αυτά που οδηγούν στην καλύτερη προσαρμογή. Τα ακουστικά βαρηκοίας πρέπει να εφαρμόζονται εγκαίρως προκειμένου η νευρική ακουστική οδός να διατηρείται σε καλή λειτουργική κατάσταση ,τροφοδοτούμενη με ηχητικά ερεθίσματα ,καθώς η αποστέρηση οδηγεί σε έναν –κατά κάποιο τρόπο-μαρασμό αυτής , με αποτέλεσμα όταν ο ηλικιωμένος φοράει αργά ακουστικό βαρηκοίας το όφελος αφ’ενός περιορίζεται αλλά και ο ίδιος αισθάνεται αποστροφή στον ήχο που ακούει.
 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ