ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

Πόνος μέσα ή γύρω από το αυτί (ωταλγία) μπορεί να προκληθεί από κακή λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης.
Επειδή η άρθρωση βρίσκεται στο εμπρός μέρος του πόρου του αυτιού, ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο αυτί ,αν και δεν είναι ασύνηθες να ακτινοβολεί σε άλλη περιοχή του κεφαλιού, ή στο πρόσωπο και τον τράχηλο.Αυτό συχ-νά σχετίζεται με το μάσημα,την ομιλία ή το τρίξιμο των δοντιών. Μπορεί δε και να συνοδεύεται με αίσθημα πληρώσεως ή με θόρυβο στο αυτί.
Πιστεύεται ότι ο πόνος προκαλείται από έλλειψη συνεργασίας των μυών της μασήσεως.Αυτό οδηγεί σε σπασμό των μυών που προκαλεί τον πόνο στο αυτί.
Οι παρακάτω ασκήσεις συνιστώνται για 2 λόγους :
1)Να προκαλέσουν χαλάρωση των μυών της γνάθου.
2)Να επανεκπαιδεύσουν τους μύες έτσι που να επιστρέψει η φυσιολογική συνεργασία και συντονισμός των αρθρώσεων της κάτω γνάθου.
Οι ασκήσεις στην αρχή πρέπει να εκτελούνται 5 φορές η κάθε μία,2 φορές την Ημέρα,για 5 ημέρες κάθε εβδομάδα. Εάν ο πόνος γίνει χειρότερος οι ασκήσεις πρέπει να ελαττωθούν ή και να σταματήσουν.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ
1)Ανοιγμα και κλείσιμο του στόματος όσον το δυνατόν πιο πολύ και γρήγορα .
2)Ανοιγμα του στόματος ενάντια σε ελαφρά πίεση που εφαρμόζεται τοποθετώντας την ανοικτή παλάμη στο πηγούνι.
3)Κλείσιμο του στόματος ενάντια σε ελαφρά πίεση που εφαρμόζεται τοποθετώντας τα δάκτυλα στο πάνω μέρος του πηγουνιού.
4)Μετακίνηση της κάτω γνάθου από τη μία πλευρά στην άλλη χωρίς αντίσταση και στη συνέχεια μετακίνηση από την μια πλευρά στην άλλη με εφαρμογή ελαφράς πίεσης πού γίνεται τοποθετώντας και τα δύο χέρια στην μια πλευρά της κάτω γνάθου.
5)Προβολή της κάτω γνάθου με και χωρίς αντίσταση.
6)Μάσημα ενός μικρού κομματιού μαστίχας σε κάθε πλευρά και μετά στο κέντρο,για 3 με 5 λεπτά.

ΑΛΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
1)Προσπαθείτε να κρατάτε το στόμα σας κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο.
2)Αποφεύγεται να ανοίγετε υπερβολικά το στόμα σας π.χ. μην τρώτε σάντουιτς ,μήλα κ.τ.λ ή κάθε τι που απαιτεί μεγάλο άνοιγμα στόματος. Ακόμη και όταν χασμουριέσθε προσπαθείτε να κρατάτε το στόμα σας κλειστό όσο το δυνατό περισσότερο.
3)Μασάτε μαλακές τροφές εξ ίσου και από τις δυο πλευρές .Μη μασάτε συνεχώς στη μια πλευρά του στόματος.
4)Αποφεύγεται το υπερβολικό μάσημα (π.χ. τσίκλα) .
5)Εφαρμόζεται τοπική θερμότητα στην πλευρά που πονά για 20 λεπτά 3 φορές την ημέρα(πορτατίφ).Φυσικά προσέξτε μη καείτε.Μπορεί όμως να προτιμήσετε ένα ηλεκτρικό μαξιλαράκι ή μια μποτίλια ζεστό νερό ή υγρές ζεστές κομπρέσες.

  


 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ